Home » Sauna reviews » Sauna Review; Sauna de Heuvelrug

Sauna Review

SaunaGids neemt je mee langs alle sauna, thermen & wellnesscomplexen in Nederland & België en geeft een impressie van hetgeen je mag verwachten.Sauna de Heuvelrug

Veenendaal, 6 september 2013

Zoals de naam al doet vermoeden, grenst sauna de Heuvelrug in Veenendaal aan het een na grootste bosgebied van Nederland; de prachtige Utrechtse Heuvelrug. Maar naast deze aangrenzing, ligt het plaatsje ook aan de zogeheten Bijbelgordel en zijn er in de gemeente naar landelijke maatstaven veel inwoners met een Christelijke geloofsovertuiging te vinden die doorgaans niet in bosjes staan te trappelen een sauna te bezoeken. Desalniettemin heeft de sauna al 32 jaar bestaansrecht en dat lijkt ons reden genoeg deze saunaboerderij in het midden van het land eens op te zoeken.

Review sauna in Gelderland

de Heuvelrug op een rijtje:

Prijs: € 26,50
Capaciteit: 300 personen
Openingstijden: Dagelijks van 11.00 tot 24.00
Korting Sauna Heuvelrug: Optimel, last-minute deals via de website
Damesdagen: Ja, elke dinsdag tot 16.00
Badkledingdagen: Nee

No-nonsense

Met een relatief hoge sauna-dichtheid in en rondom de Veluwe is het soms best lastig op te vallen tussen de grote en moderne jongens die zich heden ten dage sterk weten te profileren in het Nederlandse saunalandschap. Sauna de Heuvelrug houdt hierin stevig vast aan haar eigen principes en authenticiteit en dat siert. Kleine voorbeeldjes zijn de foto van Nicole & Hans Lebbink (eigenaar en diens vrouw) op de website, het logo wat al jarenlang onveranderd is gebleven om zo de no-nonsense saunaganger aan te spreken, de ons-kent-ons cultuur en de persoonlijke benadering op de saunavloer.

Review sauna in Gelderland

En of het nu de leeftijd van het complex is of wellicht toch het logo wat enigszins ‘ouderwets’ oogt, het wat gedateerde beeld wat we vooraf aan het bezoek hadden matcht totaal niet met hetgeen we aantreffen ter plekke; een karakteristieke goed onderhouden boerderij die je wellicht enigszins zou kunnen doen denken aan grote broer Sauna Drome in Putten. De entree is netjes, maar staat in schril contrast met wat we enkele momenten later aantreffen.

Tip Top

Je kunt het complex verdelen in 2 ‘zones’; het gedeelte onder en boven de grond. Bij binnenkomst ga je via een trap naar beneden en bereik je eerst het ‘oude’ saunagedeelte maar waaraan de 32 jarige leeftijd maar moeilijk af te lezen is. Tuurlijk zijn de gebruikte materialen en de inrichting niet volgens de allerlaatste trends, maar doorgaanse probleemgebieden zoals voegen, tegels, randjes, putjes zijn allemaal even fris en verzorgd. Er is volop keuze en onderweg passeren we de kruidensauna (80ºC), Turks stoombad, de (bijna museumwaardige) authentieke verwarmde stenen ligstoelen, binnenzwembad, kruidentempel en ho stop… Want daar begint namelijk de aanbouw die zo’n jaar of 4 geleden is neergezet en die stijl-technisch zo subtiel is dat deze aan sfeerbeleving niets afdoet. Kom tot rust bij sauna in Utrecht

De weg vervolgend treffen we een dompelbad mooi op temperatuur, wisseldouches die, de naam zegt het al, wisselend voorzien in warm & koud water, hammam, ghassoul en de zoutsteen sauna waarvan de zoutstenen wanden zorgen voor een optimale vochtbalans in de ruimte. Door frequent water op de kachel te werpen en zout te laten weken wordt een hoog zoutgehalte in de lucht verspreid waardoor de huid en de luchtwegen worden gezuiverd.

Een plaatje

Waar het in dit gedeelte enigszins ontbreekt aan licht en ramen, wordt dit na het betreden van de trap in een felle revanche goedgemaakt. Knoppen die net zijn uitgekomen, gezoem van hommels; voor ons ligt de prachtige tuin die volop groeit en in bloei staat met een terras wat is ingericht met mooie stijlvolle materialen en waar je in het ‘geklede’ leven ook maar al te graag zou willen aanleggen. Er heerst een warme sfeer en je voelt dat mensen echt op hun gemak zijn; ze maken lekker een babbeltje met elkaar en het vaste-gasten-gehalte wordt dan ook snel kenbaar. Het gekke is dat wij ‘broekies’ ons alles behalve buitengesloten voelen, maar eerder een soort van thuis-gevoel ervaren welke als een warme deken om ons heen slaat.

Sauna in VeenendaalTip; loop een stukje de tuin in, draai je nu om en laat je verpletteren door het uitzicht op de fraaie boerderij waarbij ook nu de aanbouw niet tot nauwelijks te herleiden is. Landelijk en stijlvol, dat waren de uitgangspunten 4 jaar geledenl en jezus (om in jargon te blijven) dat is gelukt! De uitbouw, wat bijna kleinerend klinkt voor hetgeen er is weggezet, herbergt een sfeervolle rustruimte waar je lekker even kunt bijkomen en je blik op oneindig over de tuin kunt laten suizen. Naast de heetste sauna (90c), het buitenzwembad, whirlpool en het dompelbad, faciliteert de tuin de enige hooibergsauna van Nederland die volgens echte Finse maatstaven is ontworpen. In Finland zijn ze namelijk niet zo van de stiltes in de sauna; daar gaat het juist om het gezellige samenzijn en het luisteren naar elkaars verhaal. Onder andere door de ronde arena opstelling heeft men een gevoel van samenzijn en kan het verhaal van de saunameester prima worden gevolgd waarbij er zijdelings genoten kan worden van heerlijke stoomstoten en geuren die moeiteloos door de hele cabine worden verspreid. De gehele tuin is overigens voorzien van zo’n typisch vuur-bouquet die voortkomt uit de kachel in het knusse rokershoekje, prettig detail. Afgezien van het feit dat de ongeschreven policy bij deze sauna ‘je geluid aanpassen aan de ambiance van het moment’ is, hebben ook enkele ruimtes het stilte-bordje hangen.

Unieke sauna in Utrecht

Het natje en het droogje

Er herbergt zich een heuse bistro in de boerderij waar op de kaart tevens wisselende dag- en weekgerechten te vinden zijn. De kaart is verder niet bijster verrassend, maar alles staat er op voor een eerlijke prijs wat typerend is voor deze sauna als je het mij vraagt; niet teveel willen, hetgeen doen waar je goed in bent en daar, zonder al teveel poespas, gewoon heel goed in zijn.

Löyly-carrousel

De namiddag valt en de lichtschakering die ontstaat in de tuin is werkelijk prachtig. Mensen beginnen zich in bosjes te verzamelen voor de hooibergsauna en er lijkt dan ook iets te staan gebeuren. De ‘kenners’ nestelen zich alvast in de sauna en later begrijpen we waarom; de löyly is erg populair en de opkomst is dan ook enorm. We begrijpen van John (Silvester, manager c.q. saunameester red.) dat we een zogenaamde löyly-carrousel gaan ervaren waar gasten schijnbaar van heinde en verre op af komen. De carrousel wordt in 6 fases opgedeeld waarbij de eerste ‘zitting’ 1 wappersessie betreft, de 2e 2 en de 3e 3 om vervolgens weer af te tellen naar 1. Tussen de sessies door worden we buiten opgewacht met scrub, ijs, honing en lekkere sapjes om vervolgens voor de laatste löyly een sauna vol menthol kristallen te trotseren. Ondanks de waarschuwing vooraf, blijven het prikkende gevoel in je ogen en de uiterst vreemde gewaarwording van een koud lijf in een snikhete ruimte op z’n zachtst gezegd bizar. Nog een extra pluim voor het löyly-team dat toch een dik uur topsport bedrijft en zich daarnaast uiterst zorgzaam bekommert over haar publiek.

Opgieting de Heuvelrug

Conclusie

Sauna de Heuvelrug is een sauna die ondanks de dringende buurt-concurrentie, vast blijft houden aan haar eigen visie en idealen. Door de gemiddelde grootte van het complex kan er worden ingespeeld op de wensen van het publiek en is er mede daardoor een grote stam aanhangers ontstaan die zorgen voor een gezellige en huiselijke sfeer. Door de prachtig onderhouden tuin en de landelijke sfeer ben je er echt even een dagje tussenuit en met het ruime aanbod aan faciliteiten heb je die dag ook zeker nodig. Naast gezondheidsadvies, staan ook zaken als de temperatuur en luchtvochtigheid van de sauna’s hoog in het vaandel en dat is ook precies waar het eigenlijk allemaal om te doen is; verantwoord genieten onder de meest optimale condities. Onze zegen hebben ze:).

Sauna de Heuvelrug

Korting sauna de heuvelrug Dijkstraat West 189
3906 WR Veenendaal
T: 0 318 520 321
www.saunadeheuvelrug.nl


Lees ook:
Nieuws over sauna
Geschreven door , blogger voor SaunaGids en gebrand op alles wat een minimale temperatuur bereikt van 50°C.

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]